wtorek, 19 listopada 2013

Piętro I -węglowodany

Piętro I
Pieczywo, kasze, ryż, makaron


WĘGLOWODANY
to paliwo dla organizmu, podstawowe źródło energii.

Pozwalają skakać, biegać, myśleć, uczyć się, cieszyć, spacerować. Dzięki nim mózg i mięśnie pracują na pełnych obrotach, a produkcja serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, utrzymuje się na zadowalającym poziomie.

Właśnie dlatego przyjmuje się, że węglowodany  powinny stanowić główne źródło energii w ciągu dnia. Dla dzieci zalecane jest 5 porcji.

Istnieją dwa rodzaje węglowodanów: proste i złożone.

WĘGLOWODANY PROSTE (cukry proste)
to grupa związków z których najbardziej znane są : glukoza i fruktoza.

Glukoza w stanie naturalnym występuje w miodzie,
owcach (np. winogronach) i sokach owocowych.

Fruktoza w naturalnej postaci też występuje w owocach
świeżych i suszonych), miodzie naturalnym i nektarze kwiatów. W dużo mniejszych ilościach występuje również  w kukurydzy, słodkich ziemniakach i zielonym groszku.
Niestety jest ona często dodawana przemysłowo do produkcji wielu napojów gazowanych, wód smakowych, dżemów, ciast, słodyczy, słodkich jogurtów i serków, a nawet pieczywa (na etykiecie trzeba jej szukać pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy i skrobia kukurydziana).

Fruktoza sprzyja otyłości i próchnicy zębów .

Węglowodany proste rozkładają się szybko i gwałtownie zwiększają poziom glukozy we krwi.
Ich duże spożywanie powoduje dalsze nadmierne spożywanie pokarmów, bo człowiek ciągle czuje się głodny.

Należy unikać lub ograniczyć spożywanie:
a)      Produktów z białej mąki
b)      Białego pieczywa
c)      Ciastek
d)      Słodkich bułek

Owoce o wysokiezawartości cukru:
-banany                        -melony
-wiśnie                        -ananasy
-winogrona                 -arbuz
-jabłka
-pomarańcze

Owoce o niskiej zawartości cukru:
-morele                     -brzoskwinie
-truskawki                -śliwki
-maliny                    -figi
-awokado                 -jeżyny
-grejpfruty

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE są wolniej przyswajane, zapewniają regularnie uwalnianą korzystną dawkę energii, wchłaniane stopniowo.

Występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych:
-pieczywo                              -kasze
-makarony                             -ziemniaki
-płatki                                   -orzechy
-brązowy ryż                        -kukurydza
-rośliny strączkowe

Produkty zbożowe to źródło bezcennej energii, którą organizm wykorzystuje do pracy mózgu, oddychania, pracy serca, tzw.  podstawowej przemiany materii oraz aktywności fizycznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz