·
zapobiega cukrzycy – częściowo łączy się z glukozą, ą a ta jest wraz z nim
usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z
pożywienia.
·
chroni przed nowotworami układu pokarmowego - usuwa z przewodu pokarmowego
substancje rakotwórcze,
·
wspomaga układ krążenia-obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we
krwi o kilka procent.
Normy dziennego spożycia:
dla dzieci w wieku 3-6 lat zalecana dawka to 10-14 g
dla dzieci w wieku 7-12 lat zalecana dawka to 16-19
g
dorośli-25 g
Ilość błonnika w 100 g produktu:
Otręby pszenne 42, 0 g
Fasola czerwona przed ugotowaniem 25,0
Wiórki kokosowe 23,5
Migdały 12,9
Chleb żytni pełnoziarnisty 9,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz