wtorek, 19 listopada 2013

Błonnik

BŁONNIK



·         zapobiega cukrzycy – częściowo łączy się z glukozą, ą a ta jest wraz z nim usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z pożywienia.
·         chroni przed nowotworami układu pokarmowego - usuwa z przewodu pokarmowego substancje rakotwórcze,
·         wspomaga układ krążenia-obniża poziom  złego cholesterolu (LDL) we krwi o kilka procent.
Normy dziennego spożycia:
dla dzieci w wieku 3-6 lat  zalecana dawka to 10-14 g
dla dzieci w wieku 7-12 lat  zalecana dawka to 16-19 g
dorośli-25 g

Ilość błonnika w 100 g produktu:
Otręby pszenne 42, 0 g
Fasola czerwona przed ugotowaniem 25,0
Wiórki kokosowe 23,5
Migdały 12,9

Chleb żytni pełnoziarnisty  9,1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz